index‎ > ‎Musical Analysis‎ > ‎

the piano accompaniment

5.1. the three basic chord motion

[A]: harmonic block chord motion
[B]: arpeggiated broken chord ascending motion
[C]: arpeggiated broken chord descending motion


ex.5-1

[A]: harmonic block chord motion

ex.5-2
Eduard Toldrà: "El rei Lear" - middle section - 1915
[B]: arpeggiated broken chord ascending motion

ex.5-3
Eduard Toldrà: "Abril" - second middle section - 1920

[C]: arpeggiated broken chord descending motion

ex.5-4
Eduard Toldrà: "Abril" - first middle section - 1920

[A]+[C]
ex.5-5
Eduard Toldrà: "Cançó incerta" - middle section - 1927

[B]+[C]

ex.5-6
Eduard Toldrà: "El gessamí i la rosa" - beginning - 19255.2. the Mediterranean color

5.2.1 emulating the sea-waves

Toldrà was born in Vilanova i la Geltrú but spent most of his live between the city of Barcelona and Cantallops, the little village in the Alt Empordà (north of Catalonia, near the boarder with France, in the Pyrinees) well known for the large winds called "la Tramuntana". Depending of the movement of the wind we can find: a calm wind breeze, tempests, storms, typhoons, hurricanes… forming ripples, waves, swell, crest of the wave, currents and turbulences.

It is common to distinguish three different designs of the current movement of water (waves):

1. Surging waves: a sudden large increase, typically a brief one that happens during an otherwise stable or quiescent period. Of an emotion or feeling, affect someone powerfully and suddenly.
2. Plunging/Dumpling waves: jump or dive quickly and energetically. An act of jumping or diving into water. a swift and drastic fall in value or amount.
3. Spilling/Rolling waves: a circular movement of water, counter to a main current, causing a small whirlpool. A rapidly rotating mass of water in a river or sea into which objects may be drawn, typically caused by the meeting of conflicting currents. creating eddies and causing small whirlpools.

Japanese artist Katsushika Hokusai c. 1829–32 captured the beauty and force of the waves in his art:

 1. "The Great Wave off Kanagawa" (surging waves)

 2. "The Big Wave" (plunging/dumpling waves)

 3. "The Feminine Wave" (spilling/rolling waves)


Coast of Garraf (les costes del Garraf)

photos © by 122's joan ggk 

Countless composers have also tried to musically emulate the idea of a sea wave and the feeling of a wave motion with its oscillating upward and downward gesture through arpeggios and other musical gestures. Some classical composers have created this illusion in their pieces. Here there are a few examples:


1. Surging waves:

ex.5-7
Franz Liszt: "Legend 2" - St François de Paule: marchant sur les flots (S.175/2) - 1860's
ex.5-8
Maurice Ravel: "Ondine" (from Gaspard de la Nuit) ending - 1908
ex.5-9
Eduard Toldrà: "Sonetí de la Rosada" (from Sis Sonets) development - 1922

ex.5-10
Eduard Toldrà: "La mar estava alegra" - beginning - 1916

d'atres obres de Toldrà amb acompanyaments similars a aquest, arpegis asc. i desc.:

"Sonetí de la rosada" (Sis Sonets) - 1921; "Ave Maria" (Sis Sonets) part central desenvolupament - 1921; "Les birbadores" - tema B - 1921; "La Font" (Sis Sonets) part central desenvolupament - 1921;
"Les garbes dormen al camp" (lied) - 1923; "Cançó de grumet" (lied) - 1924; "La vida de la galera" (lied) - 1924; "Canticel" (lied) lent - 1923; "L'hort" (lied) lent - 1920; "Divendres Sant" (lied) lent - 1929; During Toldrà's childhood, he most likely spent a lot of time with his father visiting "El racó de Sta. Llúcia", a very famous place in Vilanova i la Gletrú, facing the Mediterranean sea.

Segur que a través d'aquelles hores admirant la bellesa del mar s'anava submergint en les profunditats de l'art dels sons i anava imaginant com convertir aquelles onades en sons.

Inspirant-se en d'altres compositors com Claude Debussy qui ja havia fantasiat i escrit música inspirat-se en el mar i les sirenes:

Debussy és un compositor francès de mitjans del segle XIX que trenca la línia del romanticisme de Brahms i Schubert per buscar el seu propi llenguatge molt més espontani basat en l'expressivitat. Debussy es confessava un apassionat del mar, i va fer apilament dels seus records i imatges gravades en la seva memòria per compondre, lluny de l'oceà, "El Mar".

"La mer", "El mar" és una obra dividida en tres temps, o "esbossos simfònics" en paraules del compositor, els títols ja evoquen diferents situacions que podem imaginar al so de la música:

    "De l'aube à midi sud la mer", "De l'alba al migdia sobre la mar" és el primer moviment, que obre amb un despertar gradual de la sonoritat, des dels sons més suaus de l'orquestra al seu sonoritat plena. De la foscor que precedeix la sortida del sol anem passant al dia, escoltem el vaivé de les onades, el lliscar de l'aigua en un moviment que és com el mar, sempre el mateix encara que permanentment canviant.

    "Jeux de vagues", "Jocs de les ones" és més animat i els fragments melòdics se succeeixen a diferents velocitats, com suggerint el esquitxar de les ones. El biògraf de Debussy, Oscar Thompson, va descriure aquest moviment com un "món de diàfana fantasia, estranyes visions i veus espectrals, un miratge de visió i igualment un miratge de so. En el vast escenari del mar es presenta una fantasmagoria propera al trànsit, tan evanescent i fugitiva que deixa darrere només la vaguetat d'un somni ".


    "Dialogue du vent et de la mer", "Diàleg del vent i del mar", és el moviment final. En ell Debussy empra alguns materials del primer moviment més alguns fragments nous en un paisatge marí actiu. La intensitat de la música ens suggereix una tempesta amb el assotar del vent sobre les aigües o una lluita entre dues forces antagòniques, especialment amb els metalls que sonen estrepitosament.


La següent obra de Debussy dedicada a la mar en què ens aturem és "Sirenes", que pertany a "Nocturns". Aquesta composició evoca, utilitzant un cor de veus femenines, l'episodi mític de les sirenes. El cant d'aquestes dones amb cua de peix representa en la mitologia antiga el poder del miratge i l'encanteri per apartar l'home de la seva ruta; segurament coneixereu aquesta escena en la seva versió de "Ulisses".

A "Sirenes" escoltem els hipnòtics i suggerents cants d'aquestes criatures que pretenen atraure els mariners. El cor femení és utilitzat com un instrument més de l'orquestra, ja que en lloc de pronunciar un text, només utilitza la vocal "a". Aquest és un recurs molt poc utilitzat fins aleshores. Digueu-me si no us hipnotitza una mica a vosaltres també ...

Nicolai Rimsky-Korsakov: Les mil i una nits al mar

El següent compositor és el rus Nicolai Rimsky-Korsakov, que amb el seu poema simfònic "Xahrazad" ens fa viatjar a les històries de "Les mil i una nits". He tingut l'oportunitat de viure la interpretació d'aquesta obra en directe, i us puc assegurar que és impressionant la manera en què l'espectador és transportat a la seva història. Ens situem en el quart moviment, titulat "Festival a Bagdad. El mar. El vaixell s'encalla contra un penya-segat superat pel Genet de Bronze ".

Rimsky s'utilitza en aquesta composició la tècnica del leitmotiv, que consisteix a associar una melodia a una idea (un personatge, un sentiment, una situació ...). En aquest fragment la melodia que identifica el vaixell de Simbad (ja l'ha presentat en el primer moviment de l'obra) és utilitzada embolicada en una terrible tempesta. És en el minut 8'10 segons (de la interpretació que tenim aquí) quan podem distingir les fortes ràfegues de vent i les grans onades que xoquen contra l'embarcació.

"El Carnaval dels animals": l'aquari

Camille Saint-Saëns, en el seu conegut "Carnaval dels animals", que ja vam portar aquí en l'anterior selecció de música clàssica per a nens, també dedica un espai a l'aigua i els seus habitants marins a "El Aquari". Passem de les tempestes i l'onatge a la calma d'un aquari, on els peixos es mouen lentament. La música sembla suggerir les bombolles i la tranquil · litat del fons de la peixera amb el seu ritme pausat i misteriós.

Les sonoritats aquàtiques estan aconseguides mitjançant la utilització d'instruments com la celesta, la flauta, les cordes ... sobre un acompanyament de pianos. Ens sembla escuhar fins i tot el caure d'una pedra balancejant cap al fons de l'aquari.

Felix Mendelssohn i la seva "Mar en calma"

El compositor alemany Felix Mendelssohn és autor de l'obertura "Meeresstille und glückliche Fahrt", "Mar en calma i pròsper viatge". Aquesta composició es basa en dos breus poemes del també alemany Johann Wolfgang von Goethe, en què el lector ha la nostàlgia del viatger a la seva partida i també la seva esperança en arribar a terres de fortuna.

Mendelssohn divideix la seva obra en dues seccions, cadascuna de les quals es correspon amb una part d'aquest títol. La primera, de tempo lent, correspon a la mar en calma, i està impregnada de serenitat i equilibri, com si el vaixell es llisqués sense esforç sobre un mar de superfície plana i tranquil · la. Una flauta s'inicia la transició cap a la segona part, més ràpida que l'anterior, i que correspon al viatge pròsper. Plena d'optimisme i esperança, sembla vaticinar el que ens espera en arribar a port. Una petita coda final ens torna breument i abans d'acabar a l'atmosfera de l'inici.

Com a curiositat i raresa esmentar que també Beethoven es va inspirar en el mateix text per escriure una breu cantata, que està pràcticament oblidada dels programes de concerts.

El més terrorífic de la mar

Finalment, aquí deixo l'ullet per als lectors que, com jo, es declaren seguidors de John Williams i que tots reconeixereu quant sentiu els primers acords. Fabulós per ensenyar als nens que no tot és calma i bondat en el fons del mar. Anem, tot el contrari a "La Sireneta".

Espero que aquesta selecció de la millor música clàssica per a nens relacionada amb el mar us hagi agradat i aviat tornarem amb altres divertides melodies perquè aprenguem i gaudim de la música en família.Accompaniments with the added sixth (emulating the sea):

ex.5-14
Maurice Ravel: "Ondine" (from Gaspard de la Nuit) beginning - 1908

ex.5-15
Eduard Toldrà: "Vinyes verdes vora el mar" beginning - 1924

ex.5-16
Eduard Toldrà: "A l'ombra del lledoner" - 1924

d'atres obres amb acompanyament similar a aquest:
"Maig" (lied) - 1920; "Visca l'amor" (lied) - 1936; "Floreix l'ametller" (lied) - 1929
d'atres obres amb acompanyament similar a aquest:
"Cançó de l'amor que passa" (lied) - beginning - 1924; "La mar estava alegra" (lied) - secció central - 1916; 


Altres tipus d'acompanyaments pianístics:

acompanyament amb ritme obstinat, nota repetida:
"Platxèria" (lied) - 1927; "Romança sense paraules" (lied) - 1915; 


acompanyament a contratemps:
"Cançó incerta" (lied) - 1927; "Els obercocs i les petites collidores" (lied) - 1915; 

acompanyament harmònic:
"Cançó de passar cantant" (lied) - 192?5.1.2 the harp-like

Emulating the Greeks, very typical from the Noucentisme movement, the harp-like...