index‎ > ‎Miscellaneous‎ > ‎News‎ > ‎Posts‎ > ‎

Les biblioteques de la ciutat participen en la commemoració de l'Any Toldrà

30 de maig 2012, 7:54 publicada per Eduard Toldrà i Soler   [ actualitzat el 30 de maig 2012, 7:57 ]

Eduard Toldrà   Eduard Toldrà

Dues exposicions, hores del conte, la publicació d'una Guia de lectura i l'edició d'una selecció musical entre les activitats que organitzen les biblioteques

Enguany se celebra el 50è aniversari de la mort del músic i compositor vilanoví Eduard Toldrà,i per aquest motiu al llarg del 2012 se celebra l'Any Toldrà. La presentació oficial dels actes de commemoració es fa aquest dijous 31 de maig a l'Auditori. La programació de l'Any Toldrà s'adreça al gran públic amb la finalitat de donar a conèixer aquest músic il·lustre nascut a Vilanova i la Geltrú i té per objectiu aconseguir que la societat catalana, i els vilanovins en particular, sentin com a pròpia aquesta figura cabdal de la cultura catalana al llarg del segle XX.

Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 7 d'abril de 1895 - Barcelona, 31 de maig de 1962) ha estat una de les figures més importants de la música catalana de la primera meitat del segle XX. Compositor i violinista, va desenvolupar la seva carrera arreu d'Europa sense perdre mai la predilecció que sentia per Catalunya, on ocupava el càrrec de director titular de l'Orquestra Municipal de Barcelona.

Maria Lluïsa Muntada, soprano i estudiosa de la figura d'Eduard Toldrà, és la comissaria d'aquesta commemoració. Sota la seva direcció s'han organitzat diverses activitats que estan obertes a les institucions culturals de tots els àmbits i als centres educatius de la ciutat; una programació que es mourà entorn a dos eixos principals: Eduard Toldrà l'home i Eduard Toldrà l'artista.

La participació de les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú és prou destacada amb la programació de les següents activitats: 

- L'exposició Què llegia i en què s'inspirava Eduard Toldrà, a la Biblioteca Joan Oliva entre el 31 de maig i el 30 de juny. Toldrà, enamorat de la poesia, sintetitzà en la seva música tota la bellesa lírica poètica d'autors contemporanis a ell com Joan Maragall, Josep Carner, Josep Maria de Sagarra, Joan-Salvat Papasseit, Tomàs Garcès, Manuel Bertran i Oriola, Clementina Arderiu o Trinitat Catasus, entre d'altres. 

- L'exposició Eduard Toldrà, músic a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell entre el 31 de maig i el 30 de juny. Aquesta mostra recorre amb una pinzellada ràpida la trajectòria artística d'Eduard Toldrà com a violinista, compositor, director i mestre. 

- L'hora del conte Eduard Toldrà, canta'm un conte que es farà a totes les biblioteques de la ciutat: a la Cardona Torrandell el 2 de juny, a les 12 h, a la Joan Oliva el 9 de juny, a les 12 h, i a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer el 30 de juny, a les 12 h. 

Tot això es complementarà amb la publicació d'una Guia de lectura que inclou els documents que totes tres biblioteques disposen sobre la figura d'Eduard Toldrà i la seva obra i amb l'edició d'una playlist a l'Spotify de les Biblioteques Municipals amb una selecció de les seves obres més rellevants.

Més informació: 
- Eduard Toldrà, músic 
- Eduard Toldrà - Selecció musical. 

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 28/05/12  
Comments