index‎ > ‎Miscellaneous‎ > ‎News‎ > ‎Posts‎ > ‎

Coincidint amb els 50 anys de la seva mort, es dóna el tret de sortida a l'Any Toldrà 2012

6 de juny 2012, 22:51 publicada per Eduard Toldrà i Soler   [ actualitzat el 6 de juny 2012, 22:54 ]
http://www.vilanova.cat/jsp/noticies/detall.jsp?id=30137930

Notícies
 01/06/2012


Neus Lloveras, Ferran Civil, Jordi Cabré i Marijó Riba

En l'acte d'obertura els actors Rosa Novell i Queco Novell van oferir la lectura dramatitzada d'un recull de cartes entre Toldrà i Clausells, el seu avi Coincidint amb els 50 anys de la mort del músic Eduard Toldrà, ahir es va fer la presentació oficial dels actes de l'Any Toldrà 2012. L'Auditori que porta el nom de l'il·lustre vilanoví va ser l'escenari escollit per donar a conèixer al públic en quines seran les activitats que donaran contingut a aquesta efemèride.

La regidora de Cultura, Marijó Riba, va explicar que "encetem un conjunt d'actes per celebrar el 50è aniversari de la mort de Toldrà. Volem homenatjar el mestre i reivindicar la seva figura i la seva música arreu del país. Avui fem l'inici oficial d'aquest Any Toldrà, tot i que ja vam fer un preludi el dia 19 de març, coincidint amb el centenari de l'actuació que el Quartet Renaixement [del que Toldrà n'era component] va fer a l'Orfeó Vilanoví".

En l'acte també hi va assistir el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, qui, en la seva intervenció va insistir en què "aquest serà un any on la música tindrà un paper rellevant a Vilanova i la Geltrú". Civil també va voler recordar que "molta de la seva obra és un cant a Catalunya i a la llum mediterrània del poble vilanoví".

Jordi Cabré, director general de Promoció i Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya també va prendre part en l'acte d'obertura de l'Any Toldrà. Cabré va insistir en què calia recuperar la figura de Toldrà i posar-lo en el lloc de la història de la cultura i de la vida catalana que li corresponia. "És lògic que ens emmirallem en aquests personatges i que celebrem la commemoració d'una data com aquest". Però, per Cabré, és més important que en un futur figures com Toldrà acabin ja ocupant el lloc que els pertoca.

L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, va tancar la presentació oficial fent unes reflexions sobre què representa per a l'Ajuntament i per a Vilanova i la Geltrú un acte d'aquestes característiques. "Serà l'esdeveniment més important d'aquest any, en el que hi participaran moltes entitats de la ciutat, des de tots els àmbits". Neus Lloveras va insistir en què "aquest Any Toldrà ens ha d'ajudar a posar aquest fill il·lustre de la ciutat en el mapa com li cal, tant al país com a VNG".


L'espectacle Fragments de converses

L'espectacle Fragments de converses. Epistolari Toldrà- Clausells (1926 – 1935) va donar el tret de sortida als actes que s'han organitzar per a aquesta commemoració. Els actors Rosa Novell i Queco Novell van oferir la lectura dramatitzada d'un recull de cartes entre Toldrà i el seu avi, Manuel Clausells. La lectura va estar musicada per Ariadna Padró , violí, Josep Buforn, piano, i la veu de la soprano Maria Lluïsa Muntada, qui és, a la vegada, la comissària de l'Any Toldrà.


Queco Novell, Rosa Novell i Maria Llüïsa Muntada

Per a l'actriu Rosa Novell "la proposta ens oferia la possibilitat de participar en l'Any Toldrà i descobrir, a la vegada, la figura del nostre avi matern [Manuel Clausells], que era qui s'escrivia amb Toldrà. Les cartes ens han remogut fins a dins el cor". Novell també va expressar què va suposar la guerra civil espanyola per a persones com Toldrà o el seu avi. "La guerra va tallar la vida cultural que hi havia en aquell moment al país, que era molt rica".

Queco Novell explicava que "ens fa il·lusió posar veu a l'avi, que nosaltres no vam conèixer. Les cartes ens han descobert moltes coses d'ell".


Rosa Clausells, filla d'en Clausells, i Narcisa Toldrà, filla d'en Toldrà, van assistir a l'acte

A banda d'aquest primer espectacle d'obertura, hi ha un seguit d'actes programats des d'ara i fins a final d'any. Maria Lluïsa Muntada, comissària de l'Any Toldrà 2012, explica que "plantegem un Any Toldrà per divulgar la figura de Toldrà en dues vessants: com a home i com a músic. I no només centrat en l'àmbit musical sinó que arribi a escoles, biblioteques... A tothom".

Així mateix, ahir es va obrir l'exposició Eduard Toldrà, vilanoví i músic, organitzada per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. La mostra es podrà visitar fins al dia 10 de juny al mateix auditori.
Comments