index‎ > ‎Life‎ > ‎Friends‎ > ‎

Lluís Carulla

Lluís Carulla i Canals (l'Espluga de Francolí, 21 de febrer de 1904 - Barcelona, 3 de novembre de 1990) va ser un escriptor, empresari i mecenes català. Nascut en una família d'apotecaris, el 1923 es muda amb sa família cap a Barcelona on comença estudis de dret com que ambicionava fer-se notari. Tot i estudiant, comença a participar al negoci familiar. Es va casar amb Maria Font de Carulla, amb qui va tenir sis fills.

Com escriptor, ja molt jove va mostrar una gran sensibilitat per a la cultura catalana que expressava en la revista il·lustrada El Francolí que va fundar. Hi va publicar més de 200 contribucions: articles, fotos i dibuixos.

Com a empresari va desenvolupar els cubs de brou de la marca Gallina Blanca en 1937 (abans conegut com a Gallina d'Or) que van conèixer un gran èxit i van ser la base d'un futur imperi comercial. Ja tres anys després l'empresa havia de mudar-se a una fàbrica mes ampla. Lluís Carulla era un dels primers a utilitzar la publicitat radiofònica. Un altre producte molt conegut serà l'Avecrem. En 1995, obre una fàbrica nova a Sant Joan Despí. En 1965 l'empresa canvia el nom i esdevé Agrolimen, un grup familiar amb vocació internacional. En 2004 el grup era actiu en 100 països, tenia trenta fàbriques i ocupava uns deu mil treballadors.

Com mecenes sempre va voler defendre la llengua i la cultura catalanes. El 1961 va fundar l'Òmnium Cultural amb Joan Baptiste Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Joan Vallvé i Creus i Pau Riera i Sala. També va fundar la Fundació Jaume I, actualment anomenada Fundació Lluís Carulla, l'editorial Barcino i finalment el Museu de la Vida Rural ubicat a la seva casa pairal a l'Espluga de Francolí.

Pel seu mèrits va obtenir la Creu de Sant Jordi el 1982 i el govern de Felipe González li va atorgar la primera ‘Medalla del Treball’ en 1986.